Juus­to­höy­lää tar­vi­taan taas

Keiskan koulun manitaan raportissa lopetettavien yksiköiden joukossa.

Eipä ole uuti­nen, että kun­tien ja val­tion rahat eivät tun­nu riit­tä­vän mihin­kään ja aina on syn­kät näky­mät edes­sä. Oulun  kau­pun­gin kon­sul­til­ta tilaa­ma talou­den sel­vi­tys sääs­tö­esi­tyk­si­neen vetää vaka­vak­si. 120 koh­dan lis­ta ja 54 mil­joo­nan euron leik­kaus­esi­tyk­set edel­lyt­tä­vät juus­to­höy­lää­mis­tä kaut­taal­taan, mut­ta kir­veel­le­kin on töitä.

Posi­tii­vis­ta rivien välis­sä on, että Oulun elin­voi­ma on ver­tai­lus­sa val­ta­kun­nan par­hai­ta. ongel­mat ovat enem­män tulo- kuin meno­puo­lel­la. Toi­voa on?

Sääs­tö­eh­do­tus­ten toteut­ta­mi­nen mer­kin­nee sitä, että verot ja mak­sut nouse­vat ja ”ilmai­sis­ta” pal­ve­luis­ta luo­vu­taan. Sel­vää on, että laki­sää­tei­set teh­tä­vät pitää hoi­taa, mut­ta monis­ta käde­no­jen­nuk­sis­ta – lisis­tä ja avus­tuk­si­ta on luo­vut­ta­va. Nämä ovat kakus­ta var­sin pie­niä menoe­riä, mut­ta nii­den mer­ki­tys voi olla kylä- ja yksi­lö­ta­sol­la elä­mää suu­rem­paa. Supis­tuk­set, jot­ka koh­dis­tu­vat aluei­den ihmis­ten omaeh­toi­sen toi­min­nan tuke­mi­seen ja nuor­ten toi­min­taan, voi­vat olla arvat­tua laajemmat.

Päät­tä­jät jou­tu­vat teke­mään arvo­va­lin­to­ja. Laki ei vel­voi­ta Oulua esi­mer­kik­si hake­maan Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si, mut­ta näh­tä­väs­ti on kat­sot­tu, että han­ke tuo niin pal­jon posi­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia, että sii­hen sat­sa­taan isos­ti koko vuo­si­kym­me­nen ajan. Sel­vi­tyk­ses­sä ei mai­ni­ta tätä suur­han­ket­ta sanallakaan.

Kun­ta­lai­sen pers­pek­tii­vis­tä on vai­kea näh­dä talou­den ja tule­vai­suu­den koko kuvaa, se onkin päät­tä­jien teh­tä­vä. Kylil­lä on puhut­tu eni­ten tule­vis­ta mah­dol­li­sis­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja irti­sa­no­mi­sis­ta, esi­tyk­sis­tä ate­riae­dun pois­ta­mi­sek­si ja kou­lu­jen lak­kaut­ta­mi­sis­ta. Syk­ke­li-kau­pun­ki­pyö­rät ihme­tyt­tä­vät,  kun samaan aikaan lai­ta-alueil­la kär­vis­tel­lään auraus­ten kanssa.

Päät­tä­jiä syy­te­tään usein nurk­ka­kun­tai­suu­des­ta ja kotiin päin vetä­mi­ses­tä. Tot­ta on, että iso kuva pitää näh­dä, mut­ta jos vaa­leil­la valit­tu päät­tä­jä ei sai­si ajaa oman alu­een­sa ja äänes­tä­jil­leen tär­kei­tä asioi­ta, mitä vir­kaa koko edus­tuk­sel­li­sel­la demo­kra­tial­la sil­loin olisi?

auli.haapala(at)rantapohja.fi