Ei ole mitenkään itsestään selvää, että Suomen itsenäisyyttä juhlitaan juuri joulukuun kuudentena. Aluksi tarjolla oli useita eri päivämääriä, joista haluttiin tehdä tärkein kansallinen juhlapäivä.
Väkevimmin ehdolla olivat sisällissotaa seurannut valkoisten voiton päivän marssin päivämäärä 16.5., Venäjän, Saksan, Ranskan ja Ruotsin Suomen itsenäisyyden tunnustamisen päivämäärä 4.1. sekä nyt juhlittava itsenäisyyspäivä 6.12. Lisäksi mietittiin jonkin jo olemassa olevan päivän kuten Runebergin päivän vahvistaminen tärkeimmäksi kansalliseksi juhlapäiväksi.
Suomen- ja ruotsinkielisten oli vaikea löytää yhteistä päivämäärää, mutta varmimmin kansan jakoi juuri päättynyt sisällissota.
– Kaikki muut vaihtoehdot paitsi 6.12. jakoivat kansaa jotenkin. Kansan jako sisällissodan jälkeen näkyi, ja päivämäärän suhteen tehdyt ratkaisut liittyivät tuon jaon ratkaisuun, uskontotieteen tohtorikoulutettava Jere Kyyrö Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselta kertoo.
Vaihtoehtoja kansallispäiväksi olisi voinut olla enemmänkin. Sopivia päiviä olisivat olleet esimerkiksi Suomen riippumattomaksi julistamisen päivämäärä 15.11. sekä 4.12., jolloin Svinhufvudin senaatti eli Suomen silloinen hallitus antoi esityksensä Suomen julistautumisesta itsenäiseksi.
Mahdollinen olisi ollut myös valtalain antamispäivä 18.7. Valtalaki olisi siirtänyt suurimman vallan keisarilta eduskunnalle. Laki ei tullut voimaan, koska Kerenskin väliaikainen hallitus Venäjällä hajotti eduskunnan.
Valtioneuvosto vahvisti joulukuun kuudennen Suomen itsenäisyyspäiväksi vasta marraskuussa 1919. Päivämäärän valintaan saattoi vaikuttaa Kaarlo Juho Ståhlbergin valinta Suomen presidentiksi vuonna 1919. Hän edusti sovittelevaa lähestymistapaa punaisten ja valkoisten väliseen jakoon, joten neutraali päivä sopi hänelle.
– Myös Mannerheim oli ollut vahva ehdokas ensimmäiseksi presidentiksi. Jos pitää arvata, niin hän olisi todennäköisesti kannattanut päivämäärää 16.5. Sosiaalidemokraatit asettuivat kannattamaan 6.12. itsenäisyyspäiväksi sillä ehdolla, että kaikki kapinoitsijat saisivat armahduksen.
6.12. ja 16.5. olivat molemmat vahvoja kansallisia juhlapäiviä Valtioneuvoston päätöksestä huolimatta. 16.5. päätyi Puolustusvoimien lippujuhlapäiväksi ja valkoisen Suomen tärkeäksi päiväksi. Mannerheim käänsi kelkkansa päivämäärän suhteen talvisodan hengessä vuonna 1940 poistamalla kansaa jakaneelta päivämäärältä sen siihenastisen aseman. Vuodesta 1942 lähtien Puolustusvoimien lippujuhlapäivää on vietetty Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6.
Valittu päivämäärä osui myös erään vähemmän tunnetun, jo olemassa olleen juhlapäivän päälle. 6.12. Karjalassa oli vanhastaan vietetty pyhimyksen muistopäivää, niin kutsuttua Miikkulan eli pyhän Nikolain päivää.
Keisarillisen perinteen mukaan itsenäisyyspäivä oli alusta alkaen vapaapäivä valtion virastoissa, kouluissa ja yliopistossa. Yleiseksi vapaapäiväksi itsenäisyyspäivä tuli vasta vuonna 1929. Laissa oli kuitenkin porsaanreikiä, joiden käyttö mahdollisti vapaapäivän riistämisen työväeltä eri keinoin. Asia korjattiin vuoden 1937 laissa.
– Itsenäisyyspäivän muuttaminen kaikkia koskevaksi vapaapäiväksi saattaa olla suuri syy siihen, miksi 6.12. lopulta voitti suosiossa lippujuhlapäivän 16.5., Kyyrö arvelee.