Hietalanmäellä Kellossa sijaitsee Alakankaan-Mannisen metsätila ja Kellon Kuusi Ay, jossa kasvatetaan joulukuusia. Ensimmäiset kuuset istutettiin jo 35 vuotta sitten.
Kellon Kuusi on perheyritys, jossa toimivat Reino ja Aulikki Alakangas sekä poika Jani puolisonsa Tiinan kanssa.
Joulukuusisesonki on juuri alkamassa, vilkkainta aikaa on kaksi viikkoa ennen joulua.
– Se on todella kiireistä aikaa, sen vuoksi teemme oman joulun kotona hyvissä ajoin ja joulukuusikin tuodaan varhain sisälle. Joulukuusi voi säilyä hyvänä yli kuukaudenkin, kun muistaa hoitaa sitä oikein, toteavat Reino ja Aulikki Alakangas.
Jos on kova pakkanen, kuusen sulatus hitaasti ennen sisääntuontia on ratkaisevaa. Myös riittävä kastelu on oleellista.
Kapeahko ja tuuhea suosituin
Suosituin joulukuusikoko on 2,3–2,4 metriä. Vielä korkeampien kuusien kysyntä on lisääntynyt ulkokuusiksi tai sisälle koteihin, joissa huonekorkeus on tavanomaista korkeampi.
– Ihannekuusi näyttää olevan kapeahko ja oksistoltaan tuuhea, kertoo Reino Alakangas. Muotoonleikkauksella kuusesta saadaan erityisen tuuhea ja muodoltaan kaunis.
Kellon Kuusen joulupuut myydään kaikki suoraan tilalta. Myyntipaikkana on maatilan yli 100 vuotta vanha pihapiiri Mannisentie 12:ssa, joka on Aulikin kotipaikka. Pihapiirissä on vanhan päärakennuksen lisäksi konehalli, jossa voidaan suojassa säilyttää, myydä ja pakata kuusi verkkopussiin, missä se on helppo kuljettaa. Pussitus on ollut käytössä alusta asti.
Tilalta myydään valmiiksi kaadettuja kuusia tai se voidaan hakea joulukuusenhakuretkellä vaikka koko perheen voimin. Joulutunnelmaa tuo myös vanhaan tallin tehty seimi sekä kota, jossa voi istahtaa elävän tulen äärelle, paistaa makkaraa ja syödä eväitä. Jo toistakymmentä vuotta Kellon Kuusen metsätilalle ovat päiväkoti- ja eskariryhmät tehneet myös retkiä.
Kuusi kasvaa hitaasti
Kuusenkasvatus on pitkäjänteistä puuhaa, sillä tavalliseen huonekorkeuteen sopiva kuusi on iältään 10-vuotias. Varsinkin alussa kuusi kasvaa hyvin hitaasti. Taimet Kelloon tulevat Utajärveltä parivuotiaina.
Kun kuusen korkeus on reilun metrin, sitä aletaan muotoleikata vähintään kerran vuodessa pensasleikkurilla ja ‑saksilla. Leikkaus tehdään pääsääntöisesti heinä-elokuun taitteessa. Tilalle on myös työllistetty nuoria avuksi muotoleikkauksiin.
Jokaisella on oma makunsa joulukuusen suhteen, jotkut valitsevat allergiasyistä muovikuusen tai hinnan vuoksi ulkomailta tuodun kuusen. Joulukuusi voi olla myös arvovalinta — halutaan suomalainen, lähellä kasvanut ja ekologisesti kasvatettu kuusi.
Reino Alakankaan mukaan tekokuuset tai tuontikuuset eivät ole vaikuttaneet kellolaisten kuusten kysyntään. Asiakkaat tulevat pääosin Haukiputaan, Kellon, Kiviniemen ja Oulun eri alueelta, missä on paljon asukkaita ja ostovoimaa. Kuusenostajia on myös Iistä ja Haapajärveltäkin asti, monet heistä vakioasiakkaita.
Kellon Kuusen metsätilalla kasvatetaan tavallista, suomalaisissa metsissä kasvavaa metsäkuusta (Picea abies) sekä alunperin Siperiasta peräisin olevaa mustakuusta (Picea mariana). Mustakuusen neulaset ovat metsäkuusta vaaleammat ja hieman harmahtavat. Mustakuusi on allergiaystävällisempi, sillä sen tuoksu ei ole voimakas. Nyt Alakankailla on kokeilussa myös pari uutta lajiketta.
Joulupuut kasvatetaan tilalla luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita ja lannoitteita. Heinän ja muun ei-toivotun kasvuston torjunnassa käytetään vain mekaanisia menetelmiä eli ruohonleikkuria ja raivaussahaa. Jossakin ulkomailla voidaan käyttää kasvun typistämiseen jopa myrkyllisiä aineita monista torjunta-aineista puhumattakaan.
Istutuksia metsätilalla tehdään joka toinen vuosi. Viimeksi on istutettu 1200 kuusentainta. Reino Alakankaalla on tietokoneella ylhäällä mitä ja milloin istutuksia on tehty mihinkin paikkaan. Kuusia kasvaa kaikkiaan noin parin hehtaarin alueella.
Kuusi viihtyy ja kasvaa parhaiten hietamaalla ja tarvitsee hyvästi kosteutta, väljyyttä ja valoa. Jos kasvuolosuhteet eivät ole suotuisat, se näkyy neulasten värissä. Entiset pellot Hietalanmäellä ovat osoittautuneet kuuselle hyväksi kasvupaikaksi.
Alkujaan kuusenviljely Alakangas-Mannisen metsätilalla alkoi kun tilan peltoja alettiin metsittää. Idea joulukuusien myynnistä lähti Jani-pojalta, joka teininä ehdotti joulurahan tienaamiseksi joulukuusenmyyntiä. Kuusia käytiinkin kauppaamassa torilla. Sysäyksen antoi myös Reino Alakankaan yli 20 vuotta sitten käymä metsätalousyrittäjäkurssi, jolla sai oppia myös joulukuusenkasvatukseen.
Joulutunnelmaa
Alakankaat kuuluvat Joulupuuseuraan, jonka puitteissa päästään tutustumaan toisiin kuusenviljelijöihin ja tiloihin niin koti- kuin ulkomaillakin.
– Jokaisella kuusenkasvattajalla on vakiintunut oma leikkaustyylinsä ja kuusen muodosta osaamme jo päätellä kasvattajan, kertoo Reino Alakangas.
Haastavinta ja työläintä joulukuusenkasvatuksessa Alakankaan mukaan on juuri muotoonleikkaus. Se on paras toteuttaa loppukesällä, vaikka sää on silloin vielä hyvin lämmin. Kaikista mieluisinta on päästä hakemaan ja kaatamaan valmis joulukuusi.
Vaikka joulunalusaika on usein kiireistä, kuusitilalla pääsevät joulun tunnelmaan niin ostajat kuin myyjät.
– Mukavaa on tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan jouluisissa tunnelmissa, lisää Aulikki Alakangas.
Vinkkejä joulukuusenhoitoon
• Kaato aikaisintaan noin 4 viikkoa ennen joulua
• Jos kuusi on jäässä, sulata hitaasti 1–2 vuorokautta ennen jalkaan laittoa esim. viileässä varastossa tai pesuhuoneessa, tyvi kylmässä vesiämpärissä.
• Jos kuusi on pussissa, poista se vasta sulatuksen jälkeen.
• Sahaa tyvestä muutama sentti vaakasuorasti uuden imupinnan saamiseksi.
• Älä poista kuorta äläkä ohenna tyveä, sillä se vaurioittaa imupintaa.
• Leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan, muista kastella! Kastelu kylmällä vedellä. Kulutus suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana.
• Joulukuusi vakiintui osaksi kotien jouluperinnettä noin sata vuotta sitten.
(Joulupuuseura.fi, kellonkuusi.fi)