Haukiputaalta kotoisin oleva Anniina Holma-Suutari, 44 on julkaissut runokirjan Mustat linnut. Kyseessä on hänen ensimmäinen julkaistu runokirjansa, mutta runoja hän on kirjoittanut parikymppisestä lähtien. Kansien väliin on valikoitunut tekstejä 24 vuoden ajalta.
Sysäyksen runojen kirjoittamiseen Anniina Holma-Suutari sai parikymppisenä, kun hän huomasi pystyvänsä runojen avulla kuvailemaan asioita niin, että kykeni samalla tuntemaan erilaisia asioihin ja tapahtumiin liittyviä tunteita, joita oli muuten hankala tavoittaa itsessään.
– Myös tunteet, joille oli vaikea löytää selitystä, löysivät paikkansa sanojen kytkeytyessä toisiinsa runoissa, kuvailee Holma-Suutari.
Runojen kirjoittaminen on hänelle keino yhdistää kokemuksia, muistoja ja tunteita toisiinsa. Kuin koota palapeliä elämän tapahtumista, niin hyvistä kuin vaikeista ja haastavistakin. Se on myös oman mielen tutkimista ja syväluotaamista.
– Joskus järjettömiltä tai hölmöiltä tuntuvat ratkaisut elämässä löytävät syyn, kun niistä kirjoittaa runon. Runojen avulla voi kulkea mielessään tiedostamattoman ja tietoisen välillä; joko runoja lukien tai niitä kirjoittaen.
Runo auttaa ymmärtämään
Anniina Holma-Suutari toivoo, että toinen ihminen voi löytää hänen runoistaan kosketuspintaa omaan elämäänsä, ehkä vain yhdestä lauseesta, ehkä koko runosta.
– Vaikka meillä kaikilla on oma ainutlaatuinen elämänpolkumme, niin runon synnyttämien tunteiden kautta voimme ymmärtää toisiamme ja kokemuksiamme paremmin.
Anniina Holma-Suutari on tykännyt lukea paljon siitä lähtien, kun hän oppi lapsena lukemaan mummulan navetassa rehusäkin kyljestä. Yksi merkityksellisimmistä kirjoista on hänen 8‑vuotispäivänä mummulta ja papalta lahjaksi saama Kaarina Helakisan toimittama ja Jori Svärdin kuvittama Pikku Pegasos, joka sisältää 400 lastenrunoa.
Jossain vaiheessa hän alkoi kirjoittaa omia tekstejä. Käytössä oli isän työpaikalta saatu vanha kirjoituskone. Myös päiväkirjaa hän piti vuosikausia.
Anniina Holma-Suutari asuu nykyisin Oulussa. Runojen kirjoittamisen lisäksi hän kirjoittaa muunkinlaisia tekstejä, piirtää, maalaa ja tykkää liikkua luonnossa. Hän lukee vaihtelevasti monenlaista kirjallisuutta; elämäkertoja, muistelmia, runoteoksia, kuin myös satuja ja kuvakirjoja.
Luonto näkyy hänen runoissaan väkevästi.
– Luonto on minulle äärimmäisen tärkeä, jopa ammattinikin liittyy luontoon, kertoo Holma-Suutari, joka on biologi. Tohtoriksi hän väitteli eläinfysiologian alalla vuonna 2014 Oulun yliopistossa.
– Tosiaankin, väitöskirjani on ensimmäinen julkaisuni, sitä ei passaa unohtaa, huomaa Holma-Suutari.
Varon likaamasta sinua puhdas pyyhe,
koskemasta sinuun kirkas lasi,
varon sinua valkoinen
kesäntuoksuinen lakana.
Varon sinua läpikuultava jää,
varon painamasta jälkeäni sinuun
talven hohtava lumi,
rikkomasta sinua kaunis kuura.
Varon särkemästä sinua kristalli,
varon hajottamasta sinua järjestys,
varon varomistani,
sinua, elämä, varon.
Anniina Holma-Suutari,
Mustat linnut
(Mediapinta, 2019)