Lähes päivälleen 50 vuotta sitten tapahtui merkittäviä asioita. Kylmä sota oli meneillään, uusia ihmisiä syntyi maailmaan, ja päivänvalon näki myös uusi lehti, Rantapohja, josta kasvoi vuosien mittaan yksi suurimmista paikallislehdistä lajissaan. Itse aloitin kansakoulussa samana vuonna ja ehdin kokea myös peruskoulun, josta tuli eräs suomalaisen tasavertaisen sivistyksen tärkeimmistä tekijöistä.Myös kuntien elinkeinoelämää haluttiin kehittää. Piti saada yrityksiä ja työpaikkoja tuoreiden kuntavirkojen lisäksi. Oli alueellista innostusta, jota valtiovaltakin saattoi toimillaan tukea. Paikallislehdille oli hyvä tilaus kertoa tästä kaikesta.Perustajat näkivät lehden tarpeen ja tarttuivat tarmokkaasti toimeen. Se oli kunnioitettava teko, ja uskonpa että moni heistä seurasi lehden kehitystä tyytyväisenä. Rantapohjasta kasvoi, ei vain merkittävä tiedotusväline, vaan myös yksi alueen myönteiseen kehitykseen vaikuttavista organisaatioista. Ja sitä se on vieläkin, tohdin sanoa.
Kesällä 1969 amerikkalaiset olivat käyneet kuussa, mutta luulenpa että Rantapohjan alueen ihmisille oli enemmän merkitystä uudella omalla julkaisulla kuin Neil Armstrongin tassuttelulla maan kiertolaisen pinnalla. Saatiinhan nyt lukea oman alueen tapahtumista. Eihän kuussa edes ollut elämää, kuten Haukiputaalla, Iissä, Pateniemessä, Kiimingissä, Yli-Iissä tai Ylikiimingissä. Kuulemma kuussa oli jotain kuivia meriä, mutta ei järviä, jokia ja metsiä kuten meillä. Kiviä riitti kaikissa näissä paikoissa.
Paikallislehdistön alku ja kehitys sijoittuu monin tavoin samoihin aikoihin kuin kunnallinen kehitys Suomessa.
Uuden ajattelun myötä kunnista oli tulossa alueiden kehityksen ja hyvinvoinnin moottoreita. Mitenpä olisi kunnanlääkärin sijaan kokonainen terveyskeskus ihan siinä lähellä, olkaapa hyvä.
Rantapohjan ensimmäisen päätoimittajan Vieno Väliahteen täytyi olla rohkea ihminen. Hän saattoi kesällä vuonna 1969 yhteen joukon alueen vaikuttajia, joitten myötävaikutuksella saatiin aikaan aivan uusi yritys ja lehti, Rantapohja.
Rantapohja on aina ollut poliittisesti sitoutumaton lehti. Sen arvot kumpuavat lehden toiminta-alueen ihmisten ajattelusta. Lehti uutisoi ja kommentoi alueensa asioista, mutta se myös toimii kirjoittelullaan alueensa ihmisten hyvinvoinnin puolesta. Tämä on korostunut viime vuosina alueellamme koetun suuren kuntaliitoksen aikana. Voi olla, että etenkin jotkut Oulun päättäjät ja virkamiehet kokevat Rantapohjan kirjoittelullaan olevan melkoinen riesa.
Anteeksi vain, mutta se on meidän tehtävämme ja sellainen kuuluu suomalaiseen demokratiaan ja sananvapauteen.
Tässä yhteydessä on hyvä mainita, että Rantapohja on isommista lehtiyhtiöistä riippumaton lehti ja osakeyhtiö, jolla on oma hallituksensa.
Sen on myöntänyt isommankin lehtiyhtiön johtaja, että tiedonvälitystä muuttanut digitalisaatio on riepotellut perinteistä painettua mediaa pahoin viimeisten 10–15 vuoden aikana. Kun esimerkiksi maakuntalehden liiketoiminnan voittoprosentti saattoi olla jopa 35, niin nykyään sellaisista luvuista vain uneksutaan. Kun digirynnistys alkoi, niin vanhat toimijat reagoivat naurettavallakin tavalla. Sisältö on se, mitä media myy, mutta säikähdys uudesta mediasta, digistä, vei äärimmäisyyksiin.
Mitäs luulisitte, kuinka voi pitemmän päälle yritys, joka hankkii ensin kalliit työkalut ja hyvät työntekijät ja lopulta antaa tuotteensa ilmaiseksi. Kymmenkunta vuotta sitten oli todellisuutta se, että perinteinen maakuntalehti saattoi jakaa jokseenkin koko sisältönsä ilmaiseksi verkossa pitääkseen uuden median loitolla. Sellainen ei voi toimia liiketaloudellisesti pitemmän päälle, ja onneksi median kuluttajatkin ovat tajunneet tilanteen; iltapäivälehden klikkiotsikko julkkiksesta kertoo kovin vähän maailmasta ja oikeasta tiedosta on syytäkin maksaa hiukan.
Rantapohjalla on nykyään hyvät ja monipuoliset digitaaliset palvelut, mutta yhä painettu lehti on suosituin tilausmuoto. Tässä välissä voikin kysyä lukijoilta, toimijoilta ja vaikuttajilta, että oletteko ehkä olleet yhteydessä facebookiin, twitteriin, googleen tai muihin digitaalisiin toimijoihin. Niin että olisiko sieltä toimittajaa tulossa huomioimaan ja kertomaan teistä tai järjestämästänne tapahtumasta?
Luulenpa, että ette saa edes puhelinyhteyttä noihin tahoihin. Ei siellä ole toimittajia kertomaan Haukiputaan, Kellon, Iin, Kuivaniemen, Pateniemen, Kiimingin, Jäälin, Yli-Iin tai Ylikiimingin ihmisistä tai tapahtumista. Puskaradiot ovat kunnioitettavaa toimintaa, mutta kuka on vastuussa, jos kuvista ja teksteistä päädytään vaikka ihan käräjille. Mikä on loppujen lopuksi totta? Luotettava tiedotusväline, kuten Rantapohja, vastaa aina sanoistaan.
Meistä jokaisesta piti tulla toimittajia digivyöryssä, mutta mitä oikeasti saimme: kissavideoita ja loukkaavaa törkyä ja vaaleihin liittyvää salavaikuttamista, silmille hyppivää ilmoittelua ja epäilyjä siitä että meitä seurataan.
Tutkimukset kertovat toistuvasti, että ilmoitukset luetaan mieluiten paperilehdestä. Rantapohjan verkkosivujen ohjelmistokin on säädetty niin, että lukija voi rauhassa tutustua yritysten viesteihin.
Etenkin paperisen lehden tuottaminen on monitahoinen prosessi, johon kuuluu sisällön tekemisen ja tietotyön lisäksi mainontaa ja markkinointia, teollista tuottamista (painaminen) ja logistiikkaa (jakelu).
Rantapohja ei ilmaantuisi postilaatikkoosi ilman tämän ketjun ansiokasta toimintaa. Lehden sisältökään ei synny pelkästään vakituisten toimittajien kynästä. Rantapohjalla on ollut onni saada avustajakaartiinsa hyviä ja ahkeria ihmisiä.
Tänään ilmestyvä Rantapohja on lehden 50-vuotisjuhlanumero ja sen liitteenä julkaisemme näköispainoksen ensimmäisestä Rantapohjasta. Se on kunnianosoitus lehden perustajille, mutta sen sivuilta voi löytää myös yhä yleispäteviä perusteita paikallisen lehden ja miksei koko mediankin olemassaololle. “Paikallislehti tulee joka suhteessa lähelle lukijaa”, todetaan eräässä ensimmäisen Rantapohjan otsikossa.
Viime viikonloppuna pidettiin Rantapohjan 50-vuotisjuhlat Haukiputaan Teatterikuopalla. Haluankin vielä kiittää kaikkia paikalle tulleita Rantapohjan ystäviä ja heitäkin, jotka joutuivat jäämään juhlasta pois. Toivon, että yhteinen matkamme voi jatkua vielä pitkään. Kiitos.