Satun usein ajamaan autolla, kun radiosta tulee Luontoilta. Vaikka olisi kuinka kiire ja tohina päällä, ohjelma on rauhoittavaa kuunneltavaa, kuin lähetys toiselta planeetalta. Puhutaan siilenpesistä, hämähäkin poikasista, linnunpöntöistä, muurahaisista ja lintujen syysmuutosta.
Syksyinen luonto on nyt värikirjoineen kauneimmillaan. Ympäristössä ei voi kuitenkaan välttyä huomaamasta ihmiskäden tekemiä tihutöitä ja sotkuja.
Mikä meitä riivaa? Vai onko niin, että aina on tehty tuhoja, mutta nyt vain näkyvimmille paikoille, ja tieto teoista leviää laajalle kulovalkean tavoin.
Ajaessani kotikyläni raittia huomaan, kuinka maisema muuttuu. Entistä puretaan ja uutta rakennetaan. Martinniemen ortodoksisen tsasounan, 60-vuotiaan “pikku-kirkon” pihalla seisoo jo kaivinkone. Rukoushuone puretaan sisäilmaongelmien vuoksi.
Lähellä sijaitsevaan paikalliseen leipomoon on nousemassa uusi uljas laajennus. Martinniemen työväentalon ikkunoita on rikottu, koulun ja päiväkodin tienoo joutuu jatkuvasti tihutöiden kohteeksi. Linja-autopysäkkiä on spreijattu, seinämät sentään ovat tällä hetkellä ehjät.
Kurtinhaudan rantametsän kulttuuripolun opaskylttiä on sotkettu. Olen myös kuullut, että kyläyhdistykset eri puolilla miettivät, miten saataisiin varjeltua yhteiseksi iloksi ylläpidetyt laavut ilkivallata.
Maailmalta Suomeenkin rantautuneet raivo- eli vihahuoneet on luultavasti keksitty tarpeeseen luoda valvottu tila, jossa ihmiset voivat purkaa aggressioita, turhautumista ja tekemisen puutetta. Näissä raivohuoneissa voi mäiskiä esineitä seinään tai hakata lekalla säpäleiksi.
Epäilen, ettei tämä uusi innovaatio ratkaisisi ongelmia. Liian helppo lääke kaikkeen olisi luonto. Mennään metsään ja luontoon rauhoittumaan. Se on täysin ilmaista eikä vaadi edes lääkärin määräystä.
auli.haapala(at)rantapohja.fi