Haukiputaan A‑kilta ry on aloittanut tämän vuoden alusta kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen. Aiemmin siitä vastasi Linkki-kirppistä ylläpitänyt Haukiputaan työttömien yhdistys, mutta toiminnan loputtua päättyivät myös työllistämistoimet.
Nyt ohjaksiin on tarttunut A‑kilta, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa muun toimintansa ohessa. Kilta tukee päihdeongelmaisia pääsemän irti riippuvuudesta ja tarjoaa toimintaa ja vertaistukea päihdetoipujille.
Kuntouttavan työtoiminnan piiriin ohjautuu pitkäaikaistyöttömiä, sairastoipilaita ja syrjäytymisuhan alla olevia, joille kuntouttava työtoiminta voi olla myös askel takaisin työelämään.
Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, kuntouttavassa työtoiminnassa työtehtävät räätälöidään kunkin oman kunnon ja lähtökohtien mukaan.
Työtoiminta voi sisältää myös tavallisia arjen hallintaan liittyviä asioita, kuvailee kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Sari Granlund.
A‑killassa ollaan tyytyväisiä uudesta toimintakuviosta. Sari Granlund oli perustamassa A‑kiltaa Haukiputaalle vuonna 2016 ja toimi myös sen puheenjohtajana.
Perustaja oli myös myös yhdistyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana toimiva Birgit Tyykiluoto. Naiset ovat iloisia siitä, että toiminta on löytänyt paikkansa ja osoittanut tarpeellisuutensa. Liikkeelle lähdettiin nollasta.
Kuntouttavaan työtoimintaan on Haukiputaallakin suuri tarve ja se kasvaa edelleen, sillä Punaisen Ristin Haukiputaan osaston Pointti-piste lakkaa ja työllistämistoimet siellä loppuvat.
Toimipaikka Simppulanmäellä
A‑killassa puhaltavat hyvät tuulet myös toimitilan suhteen, sillä tehtävien laajennuttua yhdistys sai vuokralle oman toimipaikan Simppulanmäellä. Omissa tiloissa voidaan järjestää enemmän yhteistä toimintaa ja pitää ovet avoimina tulijoille useammin.
A‑killan puheenjohtajana viime syksystä lähtien toiminut Tommy Granlund näkee, että niin yhdistyksen toiminnalla kuin työtoiminnalla on laajaa positiivista vaikutusta ehkäistä syrjäytymistä ja edistää kuntoutumista.
Kuntouttava työtoiminta tapahtuu A‑killan tiloissa tai lähellä sijaitsevan hyvinvointi- ja vanhuspalveluiden pisteissä. Työtehtävät voivat olla siivousta ja siistimistä tai apuna olemista vanhusten ulkoilussa. Yhteistyötä tehdään myös viereisen ODL:n kanssa, joka myös järjestää työtoimintaa.
A‑kilta saa työllistämistoimintaan palkkatukea. Moniammatillista yhteistyötä tehdään työllistämispalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan jakso on minimissään kolme kuukautta, mutta voi jatkua joidenkin kohdalla useammankin vuoden.
Kuntouttavaan työtoiminnassa mukana oleva Margit Pyykkö on innoissaan työpaikasta. Hän on voinut osallistua monenlaisiin työtehtäviin ja ollut apuna hyvinvointikeskuksen kahviotiloissa ja apuvälinevuokraamossa.
Kädentaitajana hän on tehnyt myös käsitöitä, joita myymällä yhdistys saa varoja yhteiseen toimintaan. Käsitöitä on syntynyt yhdessä myös muiden tekijöiden kanssa.
Pyyköstä on ollut hienoa käydä töissä. Hän uskoo, että muidenkin mielestä on merkityksellistä päästä tekemään työtä, joka tuo arkeen rytmiä.
Jo tähän saakka saadut kokemukset osoittavat, että työtoimintaan osallistuvilla on paljon osaamista ja taitoja, joita voidaan vahvistaa, kehuvat Sari Granlud ja Birgit Tyykiluoto.
– Meillä on täällä aivan loistava yhteishenki.
Vertaistukea ja toimintaa
A‑killan toiminnan arvot ovat yhdistyksen kattojärjestön mukaan päihteettömyys, kokemuksellisuus, toiminnallisuus, vapaaehtoisuus, yhteistoiminta ja yhteisöllisyys.
A‑kilta saa omaan toimintansa kaupungilta järjestöavustusta, mutta pitkälti vapaaehoisuuteen perustuva toiminta tukeutuu jäsenmaksujen ja lahjoitusten varaan. Uudet jäsenet ja lahjoitukset ovat tervetulleita.
Toimintaan osallistuminen ei kuitenkaan edellytä jäsenyyttä, vaan mukaan voivat tulla kaikki halukkaat.
A‑killan toimijat ovat kiitollisia paikallisten yritysten tuesta ja myönteisestä suhtautumisesta. Killassa uskotaan, että kun toiminta tulee tutummaksi, myös ennakkoluulot karisevat. Yhdistys haluaakin tiedottaa ja kertoa toiminnastaan avoimesti. Jos itsellä ei ole päihdeongelmaa, lähipiirissä voi olla, ja silloin toiminnan merkitys tiedostetaan.
Haukiputaan seurakunta on yksi tärkeistä killan yhteistyökumppaneista. Seurakunta tarjosi alkuun myös kokoontumistilan. Yhdessä seurakunnan kanssa osallistutaan myös vähävaraisille tarkoitetun kaupoista saatavan ylijäämäruuan kuljetukseen ja jakeluun. Yhteinen keittiö ‑hankkeessa ollaan myös mukana.
Aktiivisesti A‑killan toiminnassa mukana oleva yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuulikki Soini kertoo, että yhdistyksestä on vuoropäivin mukana joku auttamassa ruokajaossa. Hän itse roudaa ruokia kaupasta autollaan.
Soini on myös innokas neuloja. Ideana on, että syksyn tullen vanhuksille voitaisiin alkaa yhdessä kutoa sukkia ja lapasia, jotka tulevat tarpeeseen ulkoiltaessa.
A‑killassa suunnitellaankin parasta aikaa alkavan syksyn toimintaa. Se voi olla vapaamuotoista jutustelua ja yhdessäoloa, tietyn teeman käsittelyä tai vaikka bingonpeluuta. Uusien tilojen ”olohuoneeseen” saatiin vastikään lahjoituksena iso kulmasohva. Keittiössä voidaan istua kahvikupin ääressä ja pari kertaa viikossa laitetaan yhdessä ruokaa.
Mukaan voi tulla jokainen omana itsenään ja osallistua haluamallaan tavalla. Ohjelmassa on myös retkiä ja koko perheen tapahtumia.
– A‑kilta on paikka, missä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja jäävät näiden seinien sisälle, rohkaisevat toimijat.