Herkempiä ihmisiä voi koskettaa aivan uusi oireyhtymä, ilmastoahdistus. Siinä podetaan pahaa oloa ja varmaankin huonoa omaatuntoa ilmaston ja ympäristön heikentyvästä tilasta.
Ilmastoahdistuksen oireita ovat ne perinteiset ahdistuksen merkit eli unihäiriöt ja jonkinasteinen masentuneisuus sekä levottomuus. Tähän uuteen oireeseen saattaa liittyä nähtävästi myös pakko-oireinen kierrätys.
Maailmanloppua on pelätty aina ja sen ennustajat ovat olleet erityisen suosittuja. Ilmaston tilan uutisoinnista on näinä päivinä helppo tehdä johtopäätös, että maailma loppuu aivan pian ja se on minun vikani. Mitään uskonlahkoa ei ilmastonmuutoksen liepeille ole ilmeisesti kuitenkaan perustettu, vaikka innokkaimpien ilmastopauhaajien puheet sellaisia sävyjä sisältäisivätkin. Tyypillisesti kellokkaat tietävät parhaiten, miten ihmisten pitäisi elää.
Puheen ja uutisoinnin vyöry ilmastonmuutoksesta on niin jatkuvaa, että se pakottaa paatuneemmankin polttomoottorien suosijan ajattelemaan tekemisiään. Ajan itsekin autolla (diesel) noin sata kilometriä päivässä ja vaimoni lähes saman verran (bensa). Kesän mittaan on leikattava ruohoa melko moneen kertaan (polttomoottori), siistiminen tehdään trimmerillä (polttomoottori), kasteluvettä voidaan nostaa pumpulla (polttomoottori). Myös moottorikelkka ja mönkijä olisivat mukavia (polttomoottorit). Talon lämmitysmuoto saatiin kuitenkin vaihdettua ympäristöystävällisempään jo aikoja sitten.
Eihän yhden omakotitalon ruohon leikkaaminen montaa desilitraa bensaa vie, mutta kun miljoonat äijät ympäri maailmaa päräyttävät koneet käyntiin, niin sillä on jo merkitystä.
Moni neuvoisi minua hankkimaan sähkölaitteita, jos kerran bensan poltto ahdistaa. Mutta, mutta…kumpi aiheuttaa enemmän päästöjä. Se että käytän nykyiset koneet loppuun vai se, että ostan uusia sähkölaitteita, joiden akkujen valmistus on erityisen rasittavaa ympäristölle.
Ehkä voisin tällaiseen jokamiehen ilmastoahdistukseen vedoten ehdottaa kotona, että siirrymme isoisäni aikoinaan suosimaan pihanhoitometodiin. Heinä saa kasvaa, vaikka tosin sen voi niittää viikatteella kerran tai pari kesässä. Jos huvittaa.