Näinä päivinä monissa kodeissa suunnitellaan jo kuumeisesti tarjoiluja ylioppilasjuhliin, valmistujaisiin, äitienpäivään tai muihin kevään ja kesän juhliin. Nykyisin ongelmana ei ole, mitä olisi saatavilla, vaan mitä pöytään laittaa, jotta jokaiselle löytyisi sopivaa.
Täytekakut näyttävät muuttaneen muotoaan, kun katselee uusia ohjeita. Ennen jos kakku olisi ollut vähän kallellaan, täytteet tursuaisivat reunoilta ja koristeet olisi heitelty puolihuolimattomasti päälle, olisi kakkua pidetty epäonnistuneena. Nyt on meininki rennompaa.
Pulmia voi tulla mietittäessä erityisruokavalioita. Laktoosittomien ja gluteenittomien vaihtoehtojen ohessa pitäisi olla vegeä ja ilman eläinperäisiä aineksia tehtyjä tarjottavia. Toki nämä jutut sopivat kaikille vieraille. Ei liene kaukana aika, jolloin ruuissa pitää ilmoittaa annoksen aiheuttama hiilijalanjälki.
Sanotaan, että kylmä kahvi kaunistaa. Niin mahtaa tehdä myös jo muualla suuren suosion saavuttanut kylmäuutettu kahvi. Sitä valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä jääkaapissa kahdeksan tuntia. Ei siis kiireisen ihmisen hommaa.
Usein vanhassa on vara parempi, mitä tulee juhlatarjoiluunkin. Monet luottavatkin niihin ja tuttuihin turvallisiin, muistojakin sisältäviin leivonnaisiin, joiden reseptit ovat voineet siirtyä sukupolvelta toiselle.
Ruoka ei ehkä ole tänä päivänä enää samalla tavalla ”muistettavaa” kuten ennen, kun lauantai-iltana saunan päälle syötiin kiuasmakkaraa, juotiin pikkupullosta limukkaa tai topattiin kahviin nisua tai kaneliässiä. Näin arvellaan viime vuonna Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ilmestyneessä Ruoka-Kalevalassa. Siinä todetaan myös, että tottumusten ja ruuanlaittotapojen muuttuessa ei muistojen ja jaetun ajan merkitys kuitenkaan koskaan vähene.
auli.haapala(at)rantapohjafi