Rantapohjasta 5.4.1979:
Melko hyvävarainen poika seurusteli erään rikkaan tytön kanssa. He olivat päättäneet mennä naimisiin ja poika lähti kysymään tyttären kättä tytön isältä. Isä kysyi pojan varallisuutta ja hän sanoi tulonsa. Isä vastasi tähän: ”Eihän ne riitä edes meidän tytön nenäliinoihinkaan.” Siihen poika meinasi: ”Jos se on sellainen räkänokka, en minä sitä huolikkaan”.
P.V. Oulunsalo
Ja sitten tähän päivään:
Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila syntyi Martinniemessä.
Viime päivinä on tutkittu vaalituloksia tarkasti ja selvitelty sukujuuriakin. Haukiputaan alueelta ei uuteen eduskuntaan saatu kansanedustajaa. Martinniemeläinen Pentti Utriainen muistaa, että kansanedustajaksi valittu keskustan Hanna-Leea Mattila Raahesta asui aikoinaan Martinniemessä.
– Hanna-Leena Mattilan isä Sakari Mattila toimi Martinniemen Osuuspankin johtajana. Hän tuli johtajaksi vuonna 1967 ja toimi vielä 1970-luvun alussa. Perhe asui Osuuspankin talon yläkerrassa olevassa asunnossa.
Hanna-Leena Mattila on opettaja ja Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Eduskuntaan hän nousi jo viime vuoden kesäkuussa 2. varasijalta.
Nyt käydyissä vaaleissa Mattila meni kirkkaasti läpi yli 5 721 äänellä, vaikka keskustan paikkamäärä tippui yhdeksästä kuuteen.
Apu-lehden tuoreessa numerossa on juttu Mattilan vaalikampanjasta. Toimittaja Tapio Mainion kirjoittamassa jutussa kerrotaan:
“Paikalla vaalivalvojaisissa on myös Hanna-Leena Mattilan isä, eläkkeellä oleva raahelainen Osuuspankin johtaja Sakari Mattila, 77, naisystävänsä Hilkka Hemmilän kanssa. Hanna-Leena Mattilan äiti nukkui pois 15 vuotta sitten.
– Hanna-Leena on syntynyt Haukiputaan Martinniemessä, mutta muutimme sieltä Raaheen, jossa tytär kävi koulut, Sakari Mattila kertoo.
Hän on selvästi ylpeä tyttärestään.
Velipoika eduskuntaan
Sukulaispoika pääsi Rantapohjan alueelta eduskuntaan ainakin Iin seurakunnan kappalainen Matti Kinnuselta. Hänen veljensä Mikko Kinnunen sai toiseksi eniten ääniä (6 124) Oulun vaalipiirin keskustan ehdokkaista. Uutena kansanedustajana aloittava 51-vuotias Mikko Kinnunen on toiminut Reisjärven kristillisen opiston rehtorina vuodesta 1996 lähtien.
Moottorisahaveistoa Yli-Iissä.
Yli-Iin Kierikkikeskuksen kivikauden kylässä järjestetään jo kolmatta kertaa moottorisahaveistoskurssi taitelija Kari Tykkyläisen johdolla 14.–16.6. Toisena sahankäytön opettajana on iiläinen Olli-Pekka Kellokumpu. Uutuutena on su 16.6. ilmainen perhepäivä päärakennuksessa taitelija Sanna Koiviston johdolla. Ohjelmassa on Pentti Punkin syntymäpäivät –lastenkonsertti klo 14–15. Kolmen päivän kurssin päättää sunnuntain sahausnäytös ja Kari Tykkyläisen blues-esitys kivikauden kylässä.
Kurssi on tarkoitettu kaikille veistämisestä kiinnostuneille sekä kokeneille että vasta-alkajille. Kukin kurssille osallistunut veistäjä jättää yhden teoksen Kierikkiin, jonne on muodostumassa moottorisahalla tehty veistospuisto.
Kurssi järjestetään Kierikki ry:n ja Museo- ja tiedekeskus Luupin ja Kierikkikeskuksen yhteistyönä. Tukijoina ovat Valto Pernu ‑säätiö, Pohjolan Voima ja StoraEnso. Kurssille pitää ilmoittautua 17.5. mennessä joko Tykkyläiselle tai Kierikin Leena Lehtiselle.
Nuoret toimittajat kuulolla
Iin Haminan koululla vietettiin viime viikolla monialaisten oppimiskokonaisuuksien (MOK) viikkoa. Viikon teemana oli lukeminen. Koulun kuudesluokkalaisten MOK-viikon projektina oli verkko- tai printtilehden tekeminen.
Rantapohjan päätoimittaja Pekka Keväjärvi ja toimittaja Tuija Järvelä-Uusitalo kävivät perjantaina kertomassa koulun kuudesluokkalaisille mediamaailman kuulumisista sekä siitä, millaista on toimittajan työ Pohjois-Suomen suurimmassa paikallislehdessä. Koulun noin kuusikymmentä kuudesluokkalaista esittivät Rantapohjan tekijöille kysymyksiä muun muassa siitä, miten voi tulla toimittajaksi.
Viikon aikana Haminan koulun nuoret toimittajat tekivät omat luokkalehtensä. Juttuaiheina lehdissä oli esimerkiksi koirien pelastaminen jäistä, Kyllikki Saaren murha ja peliarvostelut.