Painovoimaisia ilmanvaihtojärjestelmiä rakennettiin Suomessa 1970-luvulle asti. Lämpötila- ja korkeuseroihin perustuva järjestelmä voi toimia oikeissa olosuhteissa mainiosti. Matalissa rakennuksissa kuten yksikerroksisissa rivitaloissa järjestelmä on ajoittain hyvinkin tehoton.
Järjestelmän toimintaa heikentävät matalapaine ja tyyni sää. Kesällä järjestelmä voi toimia jopa väärään suuntaan, jos rakennuksessa on viileämpää ilmaa kuin ulkona. Väärin käytettynä järjestelmä on vieläkin tehottomampi, mutta apu voi olla yhtä lähellä kuin lähin tuloilmaventtiili.
– Oleellinen asia painovoimaisen ilmanvaihdon toiminnassa on riittävä korvausilman saanti. Kun tuloilmaventtiilit avataan kunnolla, ilman raikastumisen huomaa selvästi, Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola neuvoo.
Korvausilman kannalta huonoja ratkaisuja syntyi varsinkin 70-luvun energiakriisin aikaan. Tuloilman tulisi aina tulla huoneistoon kunnollisesta tuloilmaventtiilistä, ei esimerkiksi ikkunan tiivisteisiin leikatusta raosta. Jos tuloilmaa ei tule venttiilistä, järjestelmä ottaa sen usein lattian ja seinän rajapinnasta tai seinien läpi ikkunoiden alapuolelta. Nämä vaihtoehdot saattavat tuoda huoneilmaan ei-toivottuja epäpuhtauksia.
Jos rakennuksen ikkunoissa on puiset tuuletusluukut, käy tuloilmaventtiilin asennus niihin näppärästi. Uudemmissa ikkunoissa voi olla ikkunan ja karmin väliin asennettu tuloilmaventtiili. Sen riittävyyteen Ahola suhtautuu lievästi epäillen.
– On siinä ja siinä, riittääkö rakoventtiili. Ne unohtuvat monelta kiinni ja voivat myös kokonaan tukkeutua pölystä. Kannattaa ainakin välillä kurkistaa, ettei venttiili ole muurautunut umpeen.
Jokaisessa oleskeluhuoneessa tulisi olla korvausilmaventtiili. Vaikka korvausilmaventtiili olisi olemassa, jää ongelmaksi talven kylmä korvausilma. Ei olekaan tavatonta, että tuloilmaventtiili on jopa tapetoitu umpeen. Kannattaa siis tarkistaa, löytyisikö huoneiston seinistä tällaisia yllätyksiä.
Kun tuloilma on laitettu kuntoon, voidaan myös ilman poistumista tehostaa. Edullisimmin tämä käy asentamalla poistoilmahormin päähän metallista valmistettu, tuulen voimalla pyörivä propelli.
Helpon korjauksen miinuspuoli on siinä, että laite tarvitsee toimiakseen tuulta. Hieman monimutkaisempi mutta toimintavarmempi parannus on poistoilmahormin sisälle asennettava puhallin. Tällaisen voi asentaa esimerkiksi märkätilojen ja keittiön poistoilmahormiin.
– Taloyhtiöissä asukas ei voi näitä itse asentaa. Puhallin saattaa puhaltaa poistoilman naapurin asuntoon, koska vanhojen talojen poistoilmahormit eivät aina ole tiiviitä. Taloyhtiöissä vaihtoehdoiksi jäävät tuloilmasta huolehtiminen ja katolle taloyhtiön toimesta asennettavat järjestelmät.
Koneellinen ilmanvaihto ei aina ole ratkaisu
Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän muuttaminen koneellisesti toimivaksi ei onnistu pelkästään lisäämällä katolla huippuimuri. Kun ilmaa aletaan vetää väkisin ulos talosta, kasvaa sisätilojen alipaine. Se puolestaan vetää lisää epäpuhtauksia seinien läpi sisälle.
Imurin sijaan taloon voisi sijoittaa tulopoistokoneen. Sillä alipaine saadaan hallintaan, mutta projekti on isompi, puhutaan jo uuden ilmanvaihtojärjestelmän ja kanaviston rakentamisesta.
– Sekään ei ole mahdoton, varsinkin jos taloon tehdään muutenkin isompaa remonttia. Oikea ratkaisu on aina mietittävä talokohtaisesti, pelkkää huippuimurin asennusta en lähtisi suosittelemaan kaikkiin taloihin, Mervi Ahola toteaa.