Olin tiistaina Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien suhdannebarometritilaisuudessa. Tilaisuudet toistuvat säännöllisesti ja niissä esitellään paitsi maakunnassa myös koko valtakunnassa yrittäjille tehtyjen kyselyjen tuloksia. Paikalla on median lisäksi eri alojen asiantuntijoita sekä yrittäjiä.
Yrittäjille tehtyihin kyselyihin perustuvat näkymäennusteet ovat olleet parin vuoden ajan mukavaa luettavaa. Yrittäjät ovat nähneet, että tulossa on kasvua ja halu sekä tarve työllistää on ollut hyvällä tasolla. Suhdanneodotusraporteissa on toistunut se, että monet yritykset kokevat pulaa osaavasta työvoimasta.
Raportteja lukiessa kannattaa pitää mielessä, että vastaajat edustavat vain osaa yrityskentästä. Kaikki eivät vastaa kyselyihin. Kuitenkin yrittäjät tuntevat hyvin oman alansa ja heillä on kokemuksen tuomaa näkemystä siitä, mihin suuntaan yleinen ja oman alan kehitys on kulkemassa.
Viimeisimmän kyselytutkimuksen tuloksista välittyy varsin ristiriitainen ja kaksitahoinen kuva siitä, mihin suuntaan maakunnan yrittäjät uskovat suhdanteiden kehittyvän. Toisaalta näkemys on, että suhdanteet heikkenevät, mutta toisaalta suuri osa yrittäjistä uskoo yhä oman liiketoimintansa kasvuun.
Maakunnan ja koko valtakunnan kyselyissä yrittäjien suhdanneodotukset olivat lähes parinkymmenen vuoden tarkastelujakson aikana alimmillaan vuonna 2009. Tällä hetkellä ollaan suurin piirtein samoissa lukemissa kuin vuonna 2014.
Suomalaiset ovat ryhtyneet seuraamaan talouden kehityskulkuja ja ennusteita erityisesti 1990-luvun alun karmeiden lamavuosien jälkeen. Viime vuosikymmenen lopulla iskeneen finanssikriisin seuraukset ovat vielä herkistäneet meitä siihen.
Jokainen alenevaa talouskehitystä ilmentävä ennuste ei kuitenkaan merkitse sitä, että Suomi olisi jälleen syöksymässä lamaan ja että siksi kuluttajan olisi pantava kukkaron nyörit kiinni, kuten herkästi ajatellaan. Monet ennustajat ovatkin korostaneet, että Suomi on siirtymässä vahvan kasvun jaksosta hiukan hitaamman kasvun aikaan. Sellainen on osa talouden normaalia kehityskulkua.
Pekka Keväjärvi