Haukiputaan Kellosta kotoisin oleva Ulla Piispanen, o.s. Annala (s. 1963) muistetaan Kellon kanteletyttönä. Ylioppilaaksi hän pääsi Haukiputaan lukiosta, valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja musiikista tuli hänen ammattiuransa.
– Musiikki oli mukava harrastus, mutta en osannut kuvitella, että siitä voisi tulla ammatti, toteaa Piispanen.
Nuorena hän haaveili ennemminkin luokanopettajan ammatista, tosin sekin täyttyi musiikin kautta.
Piispanen opiskeli kansanmusiikin osastolla pääaineena kantele. Hän syventyi varhaisiän musiikkikasvatukseen, mikä veikin täysin mukanaan.
– Sain heti valmistumisen jälkeen musiikkileikin ja kanteleensoiton lehtorin toimen Espoon musiikkiopistosta ja toimin siellä 20 vuotta. Jätin viime vuonna työpaikkani ja jäin freelanceriksi. Toimin nyt kouluttajana ja luennoin varhaisiän musiikkikasvatuksesta Suomessa ja ulkomailla, kertoo Piispanen.
Hän on mukana Euroopan musiikkioppilaitosten liiton kansainvälisessä työryhmässä, jossa tehdään sisältöjä varhaisiän musiikkikasvatukseen.
– Asun Helsingissä ja osittain Berliinissä, missä opetan Suomi-koulussa pienille suomen kieltä ja kulttuuria laulaen, loruillen ja leikkien, kertoo Piispanen.
Lisäksi hän tekee lastenmusiikkia, säveltää, laulaa ja konsertoi Sinfoniaorkesterien kanssa ja pienemmissä kokoonpanoissa. Hän on säveltänyt kantelekappaleita ja lauluja opetuskäyttöön, konsertteihin ja julkaisuja varten.
– Minulle tärkeää on, että kappaleet ovat sopivia lapsille ja niitä voidaan käyttää myös pedagogisesti oppitunneilla, kuvailee Piispanen.
Lastenkonsertin solistina Oulussa
Ulla Piispanen esiintyy lauantaina 9.2. Oulu Sinfonian lastenkonsertin Aave pyykkinarulla solistina. Oulun konsertti on samalla Tapiola Sinfoniettan Aave Pyykkinarulla ‑äänitteen julkaisukonsertti. Konsertti Oulun Madetojan salissa alkaa kello 15.
Aave Pyykkinarulla ‑konsertin tarina perustuu Tuula Korolaisen runokirjaan Haamuhetki kullan kallis. Musiikkisatu vie kuulijat ja katsojat elämyksiä täynnä olevalle mielikuvitusmatkalle ympäri maailmaa. Ulla Piispanen esittää Viljaa, joka enonsa (Matti Tegelman) valokuvakirjaa tutkiessaan tempautuu mielikuvituksen ja musiikin siivin matkalle, jolla kohtaa mitä eriskummallisimpia hahmoja. Ulla Piispasen lisäksi lavalla nähdään myös Tarja Luoma (Viljan äidin roolissa) ja Oulun Sinfonian kapellimestari József Háras.
– Pääsen käymään Kellossa harmittavan vähän, onneksi pääsen nyt keikan jälkeen tapaamaan vanhempiani ja sukulaisia. Aina kun tulen Kelloon vanhempieni luokse tapaan ainakin veljeni Jarin perheen sekä serkkuni Tintin ja hänen perheensä.
Kotiseudulta hän kertoo kaipaavansa aina myös paistettuja maivoja, lohikeittoa ja Oulun kauppahallin lasileipää eli Supperin leipomon hapanta ruisleipää, jonka pintaan on painettu lasilla ympyrä.
– Leipiä saatamme kuljettaa matkalaukullisen Berliiniin asuntomme pakasteeseen. Olemme huolissamme, saakohan sitä enää kun kauppahalli menee remonttiin, pohtii Piispanen.
Hän on asunut koko aikuisikänsä muualla, siksi kotiseudulle on aina mukava tulla käymään. Lapsuudestaan hän muistaa rauhan ja kiireettömyyden, mitä on vaikea löytää nykyisestä elämänmenosta. Silloin oli aikaa olla luova ja keksiä itse tekemistä.
– Muistot ovat lämpimät ja juuret vahvat. Kellolaisuus pysyy minussa aina.
Lämpimästi hän muistelee myös kanteletyttöjen aikaa. Esiintymiskokemusta karttui siten jo lapsesta saakka ja sai laulaa, soittaa ja viettää aikaa samanhenkisten kavereiden kanssa.
– Aloitimme Ilona Porman kanteletenavissa 70-luvun alussa ja esiintymisiä oli ympäri Suomea. Sitten jossain vaiheessa perustettiin Haukiputaan kanteletytöt: Anna-Kaisa Liedes, Vuokko Isohookana ja minä. Jossain vaiheessa olimme Kellon kanteletyttöjä ja mukana olivat myös Outi Meriläinen, Pirjo Bovellan ja Marja Isohookana. Vuokon kanssa keikkailtiin 80-luvun alkupuolelle, muistelee Ulla Piispanen ja lisää:
– Olen todella kiitollinen vanhemmilleen, että he ovat tukeneet musiikkiharrastuksessani ja kuljettaneet vuosien varrella tuhansia kilometrejä harjoituksiin, soittotunneille ja keikoille.
Ulla Piispasen perheeseen kuuluvat avopuoliso Timo Klemettinen, jonka kanssa hän tekee yhdessä lastenmusiikkia ja konsertteja. Molempien lapset ovat jo omillaan.
– Poikani Otto opiskelee kulttuurituottamista ja Henri tuottamista sävellystä, molemmat ovat toimineet myös ääninäyttelijöinä lapsesta saakka. Henri on muun muassa Ryhmä Haun Vainu-koiran ääni.
Pojat julkaisivat tammikuussa bändinsä kanssa toisen levynsä Warnerille yhtyeensä Pasan kanssa ja ovat tulossa bändinsä kanssa Ouluun keikalle 1.3., kertoo äiti ylpeänä.