Alkaneesta vuodesta on tulossa vaalien supervuosi etenkin, jos syksylle kaavaillut maakuntavaalit toteutuvat. Demokratiasta kannattaa olla kiitollinen, vaikka joku saattaa kokea vaaliväsymystäkin. Parempi sekin kuin ei vaaleja lainkaan.
Vaalien vuosi alkaa 14.4. järjestettävillä eduskuntavaaleilla, joissa määritellään Suomen tulevaisuutta. Vaaleihin on siis aikaa alle 3 kuukautta.
Euroopan parlamentin vaalit ovat vuorossa jo hiukan yli kuukauden kuluttua eduskuntavaaleista. Suomalaisten edustajien valinta EU:n eduskuntaan on kiinnostanut tähän mennessä suomalaisia turhan vähän. Vaaleissa määritellään Euroopan, mutta myös Suomen suuntaa.
Maakuntavaalien aikataulu on vielä epävarma. Niitten järjestäminen ratkennee silloin, kun eduskunta pääsee lopultakin päättämään sotesta ja maakuntauudistuksesta. Jos vaalit järjestetään, ne ovat syksyllä. Niissä äänestäjä pääsee vaikuttamaan oman maakuntansa asioihin.
Viime syksynä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset hakevat äänestyspäätöksiinsä tukea erityisesti painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä. Televisio tulee toisena. Sosiaalinen media tai esimerkiksi Google tulevat kaukana niiden jäljessä.
Merkittävä osa suomalaisista arvioi samaisessa tutkimuksessa, että jokin ulkopuolinen taho yrittää vaikuttaa suomalaisten äänestyskäyttäytymiseen tulevissa vaaleissa. Muiden maiden esimerkeistä tiedämme, että vaikuttamiseen pyritään juuri somen tai muiden verkkopalvelujen kautta.
Rantapohja on poliittisesti sitoutumaton, mutta kuitenkin oman alueensa asioita ajamaan sitoutunut lehti. Pidämme tämän tasapuolisuuteen, mutta samalla paikalliseen näkökulmaan velvoittavan ohjenuoran mielessämme vaalien lähestyessä.
Pekka Keväjärvi