Olipa kyseessä paljon treenaava urheilija, liikunnan tai kuntosaliharjoittelun vasta-alkaja tai painonpudottaja, alkuun ja tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan omaa tahtoa ja motivaatiota. Kannattaa asettaa tavoite, jota kohti voi edetä pienempien välitavoitteiden kautta. Tämä ylläpitää myös motivaatiota ja innostusta, neuvoo urheiluhieroja ja personal trainer Joonas Kolehmainen.
Tavoitteisiin pääsemisen tukena voi olla ohjaaja tai valmentaja.
– Minulle tärkeää valmennuksessa on, että asiakas haluaa itsekin oppia ja tehdä muutoksia, jotta saadaan haluttuja tuloksia. Kuntosalilla haluan opettaa asiakkaalle oikeat tekniikat niin, ettei liikettä tehdä “vähän sinne päin” tai väärällä lihaksella. Haluan että oikea lihastuntuma löytyy, jotta saadaan aikaan oikeanlainen kehitys ja sitä kautta tuloksia.
Isoin virhe Kolehmaisen mukaan on, että treenaamisen aloittava katsoo netistä mallia harjoitteluun ja liikkeisiin. Esimerkkiä voi antaa 20 vuotta lajia harjoitellut urheilija, jonka peruskunto ja lähtötaso on aivan toinen.
– Liikkeelle kannattaa lähteä varovaisemmin, oman kunnon mukaan ja pyytää apua ohjaajalta tai valmentajalta. Lähtötilannetta voidaan selvittää myös testauksella ja ohjelma rakentaa itse kunkin tavoitteiden mukaan sopivaksi, neuvoo Kolehmainen.
Jos treenatessa kokee, että enhän minä pysty tähän, voi innostus ja koko homma tyssätä siihen. Motivaatio voi tosin olla joskus hukassa jokaisella. Jos treeniä on paljon, kannattaa myös miettiä, ehtiikö keho saada tarpeeksi lepoa. Riittävä uni on myös tärkeää, sillä silloin keho palautuu.
– Jos käy salilla monta kertaa viikossa, urheilee ja osallistuu ryhmäliikuntoihin, myös riittävä ravinto on tärkeää. Keho tarvitsee hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, muistuttaa Kolehmainen.
Hieronnassa Joonas Kolehmainen on erikoistunut urheiluhierontaan sekä klassiseen hierontaan. Urheiluhieronnassa hän huomioi eri lajien erityistarpeet ja ‑vaatimukset, mutta myös urheilijat tarvitsevat rentouttavaa hierontaa. Hieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä vaivoja.
– Usein onkin, että hierojan puoleen käännytään vasta sitten, kun on jo särkyjä ja ja jumeja.
22-vuotias urheiluhieroja ja personal trainer Joonas Kolehmainen valmistui alalle kesäkuussa, jolloin hän halusi heti perustaa oman yrityksen. Hierontahuone sijaitsee Kellon Coren tiloissa, mutta valmennuksia hän tekee myös Coren Haukiputaan liikuntakeskuksessa.
– Tämä paikka kuntosalin yhteydessä tuntui luontevalta ja sopivalta, sillä iso osa asiakkaista käy täällä treenaamassa. Olen Haukiputaalta kotoisin ja treenannut itsekin aina täällä, kertoo Joonas.
Hänen toimialanaan on klassinen- ja urheiluhieronta erikoisaloina fitness- ja kehonmuokkausharjoittelu. Asiakaskunta koostuu niin urheilijoista kuin vasta-alkajistakin. Valmennukseen kuuluu myös ravintovalmennus ja hän auttaa myös painonpudottajia.
– Tämä ala on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen, kuvailee Joonas.
Hän kokee olevansa todellakin omalla alallaan, joka on hänelle hyvinkin tuttu, sillä äiti on toiminut hierojana.
– Seurasin kiinnostuneena hänen työtään pienestä pitäen, sain oppia ja olen hieronut itsekin jo kauan.
Hierojalle ja valmentajalle ihmisen anatomian tunteminen on tärkeää, sillä silloin tietää, mistä mikäkin asia johtuu ja tai voi juontaa juurensa. Myös omasta kunnosta täytyy pitää huolta. Joonas treenaa neljä viisi kertaa viikossa salilla, venyttelee ja tekee muun muassa putkirullausta ja käy hieronnassa.
– Tämä työ on fyysistä, mutta sitä ei tehdä pelkästään käsien lihasvoimalla, vaan vaan käytetään koko kropan painoa ja liikevoimaa hyödyksi, kuvailee Joonas työtään.
Vinkkejä liikunnallisempaan arkeen
Vasta-alkajille:
• Viikossa esimerkiksi kuntosaliharjoittelua kaksi kertaa, kävely- tai pyörälenkki.
• Lisää arkiliikuntaa
• Kotonakin voi liikkua, tehdä kotijumpan, kyykkyjä, vatsoja ja punnerruksia.
• Muista venyttely ja riittävä uni
• Tarkista ruokailutottumuksia
• Jos joudut istumaan päivän töissä, älä passivoidu illaksi sohvalle, vaan liiku.
• Paljon treenaavat: muista myös venyttely, riittävä lepo, uni ja ravinto
Työpaikalla:
• Tietokoneen äärellä: tarkista työpöydän, tuolin tai satulatuolin korkeudet ja ryhti ja oikea istuma-asento. Hartiat ja kädet rentona työpöydällä ja näppiksellä.
• Muista välillä venytellä.
• Työskentele välillä seisaallaan, jos pöytää voi säätää.