Arkinen aherrus on alkanut myös Euroopan parlamentissa kesätauon jälkeen. Takana on useampi työviikko ja Strasbourgin istunto äänestyksineen. Olemme kotiutuneet koko perheellä Brysseliin kohtuullisen hyvin. Arki muodostuu koulunkäynnistä, päivähoidosta, töistäni ja yhteisistä harrastuksista. Kyllä maahanmuuttajan elämä on värikästä. Jo kaupassakäynti on elämys uusine tuotteineen ja ruokineen. Kiikutin kotiin kerran neljä purkkia piimää maidon sijasta. Uuden opettelemista on paljon.
Kirjoitan tätä kolumnia Inarissa. Työssäni saa ja joutuu matkustamaan paljon. Olin mukana alkuviikosta Arktisten parlamentaarikkojen kokouksessa Lapissa. Mukana oli edustajia niin Venäjältä, Pohjoismaista kuin Kanadastakin. Yritämme yhteistuumin ratkoa muun muassa lämpenevän ilmaston kysymyksiä, alkuperäiskansojen oikeuksia ja työllistymistä pohjoisilla alueilla. Oli mielenkiintoista havaita, että haastavien olosuhteiden alueilla on tulevaisuutta. Rikkaat luonnonvarat, matkailu, puhdas luonto ja uudet digitaaliset mahdollisuudet työllistävät jatkossakin. Itse asiassa pohjoisessa eletään työvoimapulaa.
Euroopan parlamentissa valmistellaan parhaillaan seuraavaa monivuotista talousarviota. Oma mielenkiintoni kohdistuu etenkin maatalouden ja aluekehittämisen rahoihin. Kotimainen ruoantuotanto painii kannattavuusongelmissa. On erityisen tärkeä löytää niin kansallisia kuin EU-tason ratkaisuja maatalousyrittäjien elinkeinon vahvistamiseksi. Kyse on myös ruokaturvasta, jonka merkitys korostuu kriisien yhteydessä.
Aluekehittämisen varoilla on kunnostettu ympäristöä, rakennettu laajakaistoja ja tieyhteyksiä. Inarissa ehdin juosta aamulenkin Euroopan aluekehittämisrahoilla rakennetulla Juutuan polulla. Komean kosken yli vei riippusilta ja useat nuotiopaikat näyttivät houkuttelevilta retkikohteilta. Euroopan unioni on erilaisten alueiden ja mahdollisuuksien maanosa. Kehittämiskohteet ja ideat syntyvät asukkaiden tarpeista.
Tulevina viikkoina keskityn työssäni maahanmuuttoasioihin. Kehitysvaliokunnassa esillä ovat niin pakolaisvirrat, kuin laittoman maahanmuuton toimenpiteiden työstäminen. Jäsenmaiden päämiesten tasolla on päätetty muun muassa pakolaiskeskusten perustamisesta Euroopan unionin ulkorajoille. Samalla haluamme vahvistaa laillisia maahantulon väyliä ja nopeuttaa maahanmuuttajien oleskelulupahakemusten käsittelyaikoja.
Kehitysavulla pystymme parantamaan kehittyvien maiden olosuhteita ja mahdollistamaan esimerkiksi tyttöjen pääsyn koulutuksen piiriin. Tarvitsemme ison työpakin ja useita työkaluja kestävän maahanmuuton aikaan saamiseksi.
Mirja Vehkaperä
Euroopan Parlamentin jäsen
Oulun kaupunginvaltuutettu
Keskusta